Kreative Sunnmøre September

Den 15. september åpnet Jacu Kaffebrenneri nok en gang dørene for Kreative Sunnmøre. Dette ble den første september-samlinga i Kreativfylket, og inneholdt både 3D-visualisering, Innovasjon Norge og meget god kaffe.

10705068_10154712663635657_1055507458_n

Først ut var Ricardo Bjerke og Ante Lundberg i 3D-visualiseringsfirmaet Firegrader. Firegrader har et bredt spekter av oppdragsgivere, blant andre Ulstein, Ekornes og I&M Ålesund.
— Vi skal ikke snakke om å ta på seg briller for å se den siste filmen på kino, men om datavisualiserte bilder, startet Lundberg.

I den siste IKEA-katalogen var 75% av bildene laget på data. Disse bildene er visualisert med 3D teknikk, men det er nesten umulig å se forskjellen på det som er visualisert og det som er fotografert. Flere og flere oppdager mulighetene med 3D-teknikk, og i sitt siste prosjekt visualiserte Firegrader hele, møblerte soverom på oppdrag fra Svane Madrasser.
0redIMG_3992— Når man skal fotografere er det ofte veldig mye logistikk som må på plass. Man må for eksempel frakte og bygge et sett, noe som kan være kostbart, og som begrenser hvilke endringer man kan gjøre i ettertid. I 3D bygger en alt hver for seg på data, noe som gjør at vi kan flytte på ting akkurat som vi vil, både underveis og etterpå, sa Lundberg. I det datavisualiserte soverommet kunne de endre både lys, farger, stoffet på sengetrekket, kameravinkel og type møbler uten problem.

 

Lundberg mener at man kan spare mye på å bruke 3D-visualisering.
— Dette gjelder spesielt med tanke på langsiktig bruk og gjenbruk, sa han. Dette er nettopp fordi det er så enkelt å endre små detaljer til forskjellige formål, slik at man slipper å starte på nytt for hver eneste anledning.

Til slutt poengterte Firegrader hvor viktig det er at lokale aktører også benytter seg av lokale byrå i kampanjer og annet arbeid. Slike samarbeid skaper synergi og verdiskapning i lokalmiljøet.
— Arenaer som Kreative Møre og Romsdal er også til nytte, fordi de hjelper oss til å få vite om hverandre og vite hvordan vi kan bruke hverandre, sa Lundberg.

Neste på programmet var Steinar Johnsen fra Innovasjon Norge Møre og Romsdal. Dette innlegget var et resultat av forrige Kreative Sunnmøre, der flere uttrykte et ønske om å få vite mer om de forskjellige tilskuddsordningene gjennom Innovasjon Norge.

0redIMG_4003

—Innovasjon Norge vil skape flere gode gründere, sa Johnsen, og forklarte at gode gründere er de som kan realisere sine ambisjoner. Entreprenørskap er en risikosport, og Innovasjon Norges rolle er å dele risikoen med gründeren.

Johnsen fortalte om de mest relevante støtteordningene for entreprenører og kreative næringer. Et av disse er etablerertilskuddsordningen. Dette er den viktigste finansieringstjenesten for gründere, og er delt opp i to faser: Markedsavklaringsfasen og kommersialiseringsfasen. I den første fasen kan du søke om støtte til å utvikle din idé og få testet realismen i forretningsideen. I den andre fasen, når du har undersøkt og fått resultater som sier at ditt produkt er interessant for kundene, kan du søke om støtte for å etablere en forretningsmodell og utvikle produktet videre. Les mer om disse ordningene på Innovasjon Norge sine nettsider.

Johnsen poengterte at hovedkriteriet for å få støtte fra Innovasjon Norge, er at produktet ditt er noe nytt, noe som ikke fins fra før. Derfor er det viktig å gjøre søknaden interessant, og legge vekt på hvorfor akkurat ditt produkt vil slå an. Hvem er kunden din? Kjenner du deres behov? Hvordan stiller produktet ditt deres behov?

Et annet tilbud fra Innovasjon Norge er Mentorordningen. Denne er for daglig ledere, og spesielt unge ledere og kvinner prioriteres. Mentortjenesten er gratis og er tilpasset dine behov.

Gjennom Innovasjon Norge kan man dessuten få hjelp til å etablere seg internasjonalt. De har kontor i 30 land, med rådgivere som kjenner kulturen og markedet i de forskjellige landene.

Til slutt snakket Johnsen om Bedriftsnettverk. Innovasjon Norge gir hjelp til bedrifter som har lyst til å koble seg sammen i et samarbeid, på grunnlag av tanken om at samarbeid gir økt sjanse til å lykkes. Les mer om bedriftsnettverk på Innovasjon Norge sine sider.

Vi takker for godt oppmøte og deilig kaffe! Håper å se alle igjen i Oktober.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.