Kreative Søre Sunnmøre Oktober

Onsdag 15. oktober ble Kreative Søre Sunnmøre arrangert på Rokken Studenthus i Volda. Programmet for kvelden besto av Doc Lounge, Firegrader og Pir II Arkitekter.

Guro Sollie Hansebakken startet kvelden med å presentere Doc Lounge, et nytt og spennende visningskonsept for dokumentarfilm.

P1010814_red

Doc Lounge er et nordisk samarbeid, og Volda er det andre stedet som etablerer konseptet i Norge, etter Oslo.
— Konseptet går ut på å ta filmen ut av kinosalen eller tv-skjermen og bygge en kulturpakke rundt visningen. Vi vil kombinere dokumentaren med for eksempel intervju med filmskaperne, konserter, kunstutstillinger eller matservering, og lage en helhetlig kveld som forsterker filmopplevelsen, sier Hansebakken.

Volda er godt kjent med dokumentarfilmkonseptet fra før, med både Den Norske Dokumentarfilmfestivalen og Høgskulens dokumentarfilmstudie. Derfor mener Hansebakken at Doc Lounge egner seg godt i Volda.

Dette fikk hun bekreftet mandag denne uka, da høstens første Doc Lounge ble arrangert på Studenthuset Rokken. Programmet besto av den meksikanske filmen Narco Cultura, et band som spilte meksikanske sanger og servering av hjemmelaget salsa. I tillegg holdt tidligere Dokfilm-leder Thorvald Nilsen et innlegg om dokumentarfilm som skaper endring, noe denne filmen var et eksempel på. Resultatet var fullt hus på Rokken. Konseptet Doc Lounge kan derfor være med på å gi disse filmene mer oppmerksomhet enn de ellers får.

Neste Doc Lounge er 10. november, med filmen #Chicagogirl som handler om sosiale medier-aktivisme i Syria.

Neste ut var Ante Lundberg fra FireGrader, et 3D-studio med base i Volda. Firegrader ble etablert av Ricardo Bjerke, og har to ansatte i Volda og tre i Brasil som lager illustrasjoner, animasjoner og visuelle effekter ved hjelp av 3D-teknikk.

P1010828_redLundberg viste fra eksempler på arbeid de har gjort, som bl.a. var en video for Ulstein Group, som skal promotere nye  X Stern. Et annet eksempel var katalogen til Svane madrasser.  Filmen var i 2d-stil, mens katalogen var fotorealistisk. Dette viser at Firegrader ikke låser seg til en bestemt stil, men kan gjøre mye forskjellig

— Vi driver ikke for å bli rike, og ikke for å bli kjent, sier Lundberg.
— Det er fordi hele teamet brenner for 3D.

Lundberg understreker at selv om det er gøy å få internasjonale oppdrag, er det også veldig fint å jobbe lokalt.
— Bare det å har basen på kulturnæringshagen i Volda er veldig spennende, der alle hjelper hverandre og har prosjekter som går over i hverandre. Å jobbe tverrfaglig er veldig nytting, sier han.

Sistemann ut var Torkjel Bruland Lavoll og arkitektkontoret Pir II, som er startet opp i Trondheim. I juni i år etablerte Pir II seg i Volda.

P1010832_redLavoll viste fra eksempler på Pir II sine arbeid. Det mest kjente er Rockheim, det nasjonale museet for pop og rock i Trondheim. Her møtte arkitektene en stor utfordring når hovedbygningen og fasaden ble fredet. Resultatet fikk derfor en viss konseptuell stil over seg. Et annet prosjekt er Stokkøya Sjøsenter, som består av kysthus, en strandbar og et delvis underjordisk hotell.

— Arkitekturen i Stokkøya Sjøsenter er veldig enkel og stram, der man har makset utnyttelsen av areal og naturlig lys så godt som mulig, sier Lavoll. Målet var å få inn så mye av lyset og sjøutsikten som mulig. Mye av materialene er dessuten funnet og resirkulert, for eksempel bjelkene i strandbaren som er gammelt jernbaneutstyr.

Lavoll la stor vekt på hvordan prosessen fra idé til ferdig bygg er fullstendig avhengig av samarbeid og tverrfaglighet.

— Noen tror at vi bare skisser en tegning på en serviett, og gir den til en snekker som bygger huset, men sånn er det ikke, sier han. Arkitektur er avhengig av utrolig mange deler, og at alle jobber sammen og gjør jobben skikkelig.

Takk for i kveld!

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.