Tirsdag 22. Mai ønsket Kreative Søre Sunnmøre velkommen til samling på Rokken Studenthus i Volda. Det ble et koselig og intimt møte med interessante diskusjoner.
Eirik Vaage startet møtet med nyheter fra Vestnorsk Filmsenter. Den 26.-27. mai holdes et produsent- og produksjonslederkurs i Sogndal, der Vestnorsk Filmsenter håper være med på å skape flere lokale produsenter og produksjoner i Møre og Romsdal.
– Vestnorsk Filmsenter skal ikke bare gi ut penger, men skal også være med på å bygge et grunnlag for filmproduksjon, sier Vaage.
Han forteller at det er mange filmproduksjoner i Møre og Romsdal, men at de i dag først og fremst er utenlandske. Et eksempel på dette er Universal Studios sin kommende grøsserfilm Ex Machina, som ble filmet i Valldal på Sunnmøre. Dette er en av de største filmsatsingene i Norge gjennom tidene.
– Det er stor verdi i å tiltrekke seg utenlandske produksjoner med tanke på merkevarebygging og opplæring av lokal stab. Men det hadde vært veldig kult å få i gang et in-house prosjekt her i Møre og Romsdal!, sier Vaage.
Neste på programmet var Jan Ole Bolsø som sammen med prosjektet Helsefilm og Norsk Animasjonssentrum kunne gi oss en premiere på en animert informasjons- og opplæringsfilm om akutte ryggsmerter for Ryggskolen i Molde. Helsefilm skal legge til rette for produksjon av filmer som skal brukes i opplæring om helse.
– Helsefilmprosjektet begynte for flere år siden, men i fjor vår ble det bestemt at vi måtte komme i gang og gjøre noe, og ikke bare sitte og diskutere. Og nå begynner det å balle på seg, sier Bolsø. Filmen for Ryggskolen ble laget i februar, og er produsert av Høgskulen i Volda.
– Våre to mål var å lage en nyttig opplæringsfilm og å lære om slik type oppdragsanimasjon, sier å Bolsø, og forteller at de har fått veldig god tilbakemelding fra Ryggskolen om at filmen stemte med det de hadde ønsket seg.
Filmen får også støtte av blant andre førsteamanuensis ved Høgskulen i Volda, Gunnar Strøm.
– Industrianimasjon har begynt å forsvinne litt som formidler, men helsefilmprosjektet er med på å ta dette tilbake, og det er utrolig spennende å se, sier han, og understreker hvorfor animasjon egner seg spesielt godt i slike sammenhenger.
– En fantastisk egenskap med animasjon er at man kan få frem i essensen i budskapet på mye kortere tid enn med realfilm. Med en animert karakter skaper man også en i mye større grad generaliserende effekt, som gjør det enklere å kjenne seg igjen i karakteren.
Vi gleder oss til å se fortsettelsen av både lokal filmproduksjon i Møre og Romsdal og helsefilmprosjektet. Vi sees på neste samling i juni!