Kreative Romsdal mai

Tirsdag 20. mai ble månedens Kreative Romsdal holdt på Plassen i Molde, med et imponerende oppmøte på tross av både strålende sol og fotballkamp. Anna Tokle Amundsen åpnet møtet med å gi alle mulighet til å presentere seg selv, og avslørte en herlig miks av fagfelt i rommet, fra billedkunst til coaching og arkitektur til musikk.

IMG_2678

 

Hjelp til å utvikle eget prosjekt

Videre fikk vi høre om Anna og Milosz Janickis nye prosjekt gjennom Plassen i Molde, der man, med bakgrunn i Møre og Romsdal fylke sin satsing på kreative næringer, kan søke om hjelp til å utvikle et eget prosjekt. Dette skjer gjennom Teateret Vårt og Møre og Romsdal Kunstsenter, som kan tilby en tre måneders periode med lokaler, verksted og en utstillingsarena eller scene, samt en mentorordning, et profesjonelt nettverk, eksponering gjennom sine kanaler og ikke minst profesjonell veiledning.

 

– Alle som har flyttet inn her på Plassen sier at synergieffekten fra alle de forskjellige aktørene på huset er veldig stor, sier Anna, og poengterer hvordan det å ha lyst til å jobbe tverrfaglig er viktig for potensielle søkere.
– Vi er ute etter kreative og engasjerte mennesker med et prosjekt som trenger nettverk og har et ønske om å utvikle seg i ulike sjangrer. Målet med dette prosjektet er å bryte barrierer og finne nye arbeidsformer, sier hun.

 

Den første uka i september (Kristiansund 2. september, Ålesund 3. eller 4. september og Molde 5. september) vil det bli holdt introduksjonsmøter om prosjektet rundt om i fylket, og de interesserte kan ta kontakt med Anna eller Milosz.

 

Å etablere kreativ bedrift på et lite sted

Etter dette fikk vi høre Filip Eidsvåg fra Trombasynt fortelle om å etablere en kreativ bedrift på et lite sted.

 

IMG_2701Trombasynt er et lite selskap, drevet av Filip selv, som produserer musikk til film, nett, reklame, scene m.m. fra studioet på gården sin i Gjerdsetbygda i Romsdal, der han også arbeider som sauebonde.

– Det å være sauebonde er utrolig gøy. Det er mye jobb, gir lite lønn og er fantastisk givende. Akkurat som kreative næringer!, sier han til latter fra publikum.
Filip sier at det er viktig å få en fot i det kreative miljøet når man vil etablere en kreativ bedrift. Med nettverk begynner ballen å rulle.

– Det er nettopp dette som er fordelen med en liten plass, der det er lett å bli kjent med de flinke folka som kan samarbeide og hjelpe til på tvers av fagfelt, sier han, og forteller om hvordan hjelp av blant andre Anunatak har hjulpet ham på veien.
Filip presiserer imidlertid at selv om det første leddet er nådd, kan veien videre også være lang. En utfordring er for eksempel å kunne ta seg nok betalt.
– Her igjen har kreative aktører på små steder, der det ikke er like stor konkurranse, mulighet til å samarbeide om å etablere et riktig prisnivå som tilsvarer det arbeidet som blir gjort, sier han.

 

 

Forretningsutvikling i kreative næringer

Med dilemmaet om inntekt og kreative næringer hengende i lufta, passet det bra å slippe til sistemann å programmet, Yngve Dahle fra Lean Business AS. Yngve presenterte en oppsummering fra dagens Business Boot Camp i regi av Hoppid, om hvordan en kan tjene penger i kreative næringer.

 

– Hva enn dere gjør, ikke lag en forretningsplan, sier Yngve Dahle. Han understreker at ting forandrer seg hele tiden, og at man ikke kommer noen vei med å følge en forretningsplan slavisk. I stedet bør man lage en mal for kanskje to måneder av gangen, måler om malen fungerer, lærer av det og tilpasser den deretter. Dette kan man, og bør man, gjøre om igjen og om igjen.
– Vi lærer at en idé helst er noe som kommer som en slags guddommelig inspirasjon. Men en reell forretningsidé er noe man utarbeider over lang tid med prøving og feiling, sier han.

IMG_2727
Det viktigste man må tenke på, er i følge Yngve Dahle å definere en målgruppe, definere målgruppens behov, og finne ut hvordan akkurat din spisskompetanse fyller dette behovet.
– Kunstnere må også tenke på sine kunder, sier Yngve Dahle, noe som skapte diskusjon blant publikum. Yngve fortsatte med å poengtere at det ikke nødvendigvis er et spørsmål om penger, men om behov.
– Du må tenke på hva akkurat ditt produkt kan gjøre for kunden. Hvilke behov har din bedrift spisskompetanse til å stille? Hvis du lykkes med å stille dette behovet, kommer pengene av seg selv, sier han.

 

Tusen takk for en flott samling og interessante diskusjoner på Kreative Romsdal. Vi sees i juni!

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.