Torsdag 18. September kunne vi ønske velkommen til Kreative Nordmøre hos Nordic Light i Kristiansund. Det ble en kveld om kulturnæringsutvikling i Kristiansand kommune, utvikling av Nordic Light og filmskapercamp for ungdom.
Eigunn Stav Sætre, kultur og næringssjef i Kristiansund kommune, startet kveldens presentasjoner med å stille spørsmålet: Er det kultur for næring i kulturnæringene i Kristiansund?
Sætre fortalte hvordan Kristiansund kommune tenker på kulturnæring og utvikling.
— Det fleste tenker på Kristiansund som Oljebyen, sa Sætre. Kommunen har imidlertid nylig gjennomført et vedtak om å bli en ledende kulturby, med et mangfoldig tilbud. Hun mener at oljenæringen i byen gjør at Kristiansund har et godt næringslivøkonomisk grunnlag, også for kulturnæringer.
— Det er ikke mange år siden vi var i den spede oppstarten av oljenæringen heller, sa hun.
— Kristiansund kommune møter ofte kulturarbeidere, kunstnere og andre aktører i kulturnæringene som sliter med å bli næringsaktører. Det er ikke lett å skape forretning sa Sætre. Hun er skeptisk til den norske oppfatningen om at det er frivillighet som skal utvikle kulturnæringen, og at næringslivet kun skal gi økonomisk støtte.
— Utvikling av kulturnæringen krever derimot profesjonalisering, sa hun.
Derfor vil Kristiansund kommune vil jobbe for å skape flere kulturarbeidsplasser. De vil jobbe med kultur som en viktig del av den øvrige næringsutviklinga.
— Vi ser viktigheten av å etablere kompetansemiljø. Det er viktig å ha en plass for kulturnæringen å være, for eksempel her hos Nordic Light. Det er selvfølgelig dette som er bakgrunnen for at vi ønsker oss nytt opera- og kulturhus, sa Sætre.
Charles Williamson spant videre på dette, og fortalte at Nordic Light har søkt om støtte til å samlokalisere ett tverrfaglig miljø hos Nordic Light. De ønsker å markedsføre seg tydeligere, og slå sammen Nordic Light festival, Nordic Light Workshop og House of Photography til én merkevare: Nordic Light og slagordet ”passion for photography”. Dette videreføres i slagordet til neste års jubileumsfestival – 10 Years of Passion.
Neste ut var Christine Blass som fortalte om prosjektet Filmskapercamp, som var en firedagers workshop for filminteressert ungdom. Prosjektet tok utgangspunkt i suksessen til en filmworkshop for ungdom på Averøy filmfestival, noe som gjorde at prosjektteamet ville utvide prosjektet og inkludere flere. Dette resulterte i Filmskapercamp for ungdom på Nordmøre, som etter hvert også engasjerte ungdom fra hele fylket.
Deltakerne på workshopen fikk undervisning i generell filmproduksjon med filmskapere fra Høyskolen i Lillehammer, før de fikk opplæring og fikk jobbe med de delene av filmproduksjon de forskjellige ungdommene var interessert i. De fikk et reelt oppdrag om å presentere en del av Figaros Bryllup på Operaen i Kristiansund, men fikk utføre oppdraget akkurat slik de selv ville.
— Å ha faste rammer, men muligheter til å bruke fri fantasi innenfor disse rammene, viste seg å være veldig vellykket, sa Christine Blass. Ungdommene fikk låne kostymer fra Operaen i Kristiansund, og hadde innspilling på Kvernes Bygdemuseum. Til slutt redigerte de resultatet hos Nordic Light.
Avslutningsvis kunne Blass inviter til premierefest og prisutdelig på Nordic Light, lørdag 20. september. Filmskapercamp-gruppen som vinner er så heldige å få en dag på et ekte filmsett.
Takk for en hyggelig kveld, vi sees i Oktober!